Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφορια νεας εκδοσης openSUSE Leap 42.2


Τα μέλη της κοινότητας του openSUSE Project σας ανακοινώνουν την κυκλοφορία της έκδοσης 42.2. Η έκδοση Leap στοχεύει στην σταθερότητα που αναζητούν οι χρήστες για τους υπολογιστές τους. Η openSUSE Leap 42.2 διαθέτει τον πυρήνα Linux 4.4, ο οποίος είναι Long-Term-Support (LTS), ασφαλής και σταθερός για συστήματα servers ή για περιβάλλοντα cloud.

Η διαδικασία της δημιουργίας της openSUSE Leap 42.2 δίνει νέο νόημα στον όρο βελτιστοποιημένο σύστημα Linux. Η έκδοση openSUSE Leap είναι απλά η ασφαλέστερη επιλογή για τους διαχειριστές συστημάτων.

Η χρήση του πηγαίου κώδικα από το SUSE Linux Enterprise (SLE), παρέχει στην έκδοση openSUSE Leap 42.2 ένα επίπεδο σταθερότητας σε σχέση με άλλες διανομές Linux.

Οι συνεισφορές στο openSUSE Leap από την SUSE συμπεριλαμβάνουν πολλές νέες λειτουργίες. Το YaST έχει ένα μεγάλο αριθμό βελτιώσεων και νέων λειτουργικών.

Οι συνεισφορές ης κοινότητας είναι εξίσου μεγάλες. Πάνω από 1400 νέα πακέτα έχουν εισαχθεί στη νέα έκδοση Leap, παρέχοντας στην 42.2, 17% περισσότερα πακέτα από την 42.1.

Ένα από αυτά τα κοινοτικά πακέτα είναι και το GNU Health στην έκδοση 3.0.4. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα για την υγεία, για νοσοκομεία αλλά και για ιδιωτικά ιατρεία, ινστιτούτα κλπ. Το GNU Health επιτρέπει διαχείριση και ανάλυση μεγάλου αριθμού δεδομένων.

Ακόμα ένα πακέτο είναι το Prelude Security Information & Event Management (SIEM), το οποίο συλλέγει δεδομένα, αναλύει και δημιουργεί αναφορές για γεγονότα ασφαλείας. (IDMEF).

Μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων openSUSE και KDE είχε το αποτέλεσμα της έκδοσης μακράς υποστήριξης για το Plasma 5.8, που βελτιώνει την υποστήριξη των πολλαπλών οθονών αλλά και πολλών άλλων βελτιώσεων.

Η Leap παρέχει ένα ιδανικό μοντέλο για τους προγραμματιστές και τους διαχειριστές συστήματος που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον και για τις δυο αυτές εργασίες. Η openSUSE Leap είναι η επιλογή τόσο για τους διαχειριστές συστημάτων όσο και για τους προγραμματιστές αλλά και τους τελικούς χρήστες.

Η νέα έκδοση βελτιώνει τις δυνατότητες του χρήστη για τα snapshots για το snapper για συστήματα με Btrfs. Η νέα βελτιωμένη έκδοση του Btrfs για το μέγεθος, κάνει το snapper να απαιτεί λιγότερο χώρο στο δίσκο. Είναι ρυθμισμένο από προεπιλογή στις νέες εγκαταστάσεις αλλά μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα μετά από αναβάθμιση σε Leap 42.2.

Υπάρχουν πολλές νέες καινοτομίες που μπορείτε να ανακαλύψετε μέσα από την χρήση του openSUSE Leap.
Για την εγκατάσταση, υπάρχει διαθέσιμο το DVD και το Net Install που μπορείτε να αποκτήσετε από την επίσημη σελίδα.

Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε το σύστημα από 42.1 σε 42.2 μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό οδηγό.

Συμμετέχετε και εσείς στην κοινότητα openSUSE. Όσον αφορά την ελληνική κοινότητα, μπορείτε να βρείτε τους τρόπους επικοινωνίας https://el.opensuse.org/Community.

Have a lot of fun!!!