Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

SLACKWARE : ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ SLACKWARE LINUX


Το Slackware είναι μία από τις παλαιότερες διανομές Linux. Κατά κάποιο τρόπο, είναι το "πρωτότυπο" Linux. Αν και έχει λιγότερο συχνή ενημέρωση από πολλές άλλες, πιο δημοφιλείς διανομές, το Slackware αποσκοπεί στη σταθερότητα και την απλότητα. 

1. Κατεβάζουμε το Slackware  http://www.slackware.com/torrents/ MONO με torrent και ξεκινάμε

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, θα σας ζητηθεί να αποφασίσετε ποια πυρήνα  θέλετε να εκκινήσετε. Το Slackware DVD/ISO περιλαμβάνει μια σειρά από πυρήνες, προσαρμοσμένους να λειτουργούν με διαφορετικά προφίλ υλικού, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πιο κατάλληλος πυρήνας θα επιλεχτεί αυτόματα. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει απλά να πατήσετε το Enter για να συνεχίσετε.

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε το τύπο πληκτρολόγιόυ σας. Αν χρησιμοποιείτε το τυπικό πληκτρολόγιο ΗΠΑ, απλά πατήστε Enter. Αν όχι, ακολουθήτε τις οδηγίες για να επιλέξετε.
Λίγες στιγμές αργότερα, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση. Η εγκατάσταση έχει δύο ξεχωριστά στάδια:

α) Προετοιμασία των κατατμήσεων. 
β) Ρύθμιση της ίδιας της διανομής
Θα πρέπει πρώτα να προετοιμάσει το σκληρό σας δίσκο, με τη δημιουργία των σχετικών χωρισμάτων. Αυτό θα γίνει με τη χρήση cfdisκ. Μετά τα χωρίσματα, θα αρχίσετε την τυπική εγκατάσταση, η οποία είναι πολύ παρόμοια με αυτό που έχετε κάνει με άλλες διανομές, όπως το Ubuntu, για παράδειγμα. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, συνδεθείτε ως root και πατήστε Enter.

Αφού συνδεθείτε ως root, θα σας ζητηθεί να προετοιμάσετε τον σκληρό δίσκος σας.

 Ξεκινήστε με cfdisk και πατήστε Enter.

Όπως μπορείτε να δείτε, έχουμε ένα ενιαίο σκληρό δίσκο με το μέγεθος των 8GB για το παράδείγμα μας με επισημανση / dev / hda. Δεν έχει κανένα πίνακα διαμερισμάτων και ως εκ τούτου το σύνολο του χώρου είναι ελεύθερο. Κάτω από την επισημασμένη γραμμή είναι οι εντολές cfdisk, που σημειώνονται σε παρένθεση. Χρησιμοποιήστε τα βέλη για να πλοηγηθείτε και Enter για να επιλέξετε την επισημασμένη επιλογή.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατατμήσεις, δηλαδή swap, root και το home. Ως συνήθως, θα ξεκινήσω κάνοντας μια κατάτμηση swap, ίση σε μέγεθος με τη RAM (512MB), μετά από αυτό ένα διαμέρισμα root 5GB και να αφιερώσει τον υπόλοιπο χώρο στο διαμέρισμα σπίτι. Σε ένα κανονικό δίσκο με ελάχιστη μνήμη 4Gb θα έδινα 4 swap και 50GB root και ότι έμενε στο home.


Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τον τύπο του διαμερίσματος - χρειαζόμαστε [Primary].

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ρυθμίσετε το μέγεθος για το νέο διαμέρισμα.


Θα πρέπει να αποφασίσετε πού να δημιουργήσετε το διαμέρισμα,στην αρχή ή στο τέλος του ελεύθερου χώρου. Θεωρητικά, αυτό δεν έχει καμία διαφορά. Ωστόσο, πολύ παλιούς υπολογιστές με παλιά BIOS είναι ανίκανοι να διαβάζουν πέρα ​​από τον 1024ο τομέα του σκληρού δίσκου (περίπου 8 GB). Αυτό σημαίνει ότι εάν επρόκειτο να τοποθετήσετε root κατάτμηση σας στο τέλος είναι πιθανό ότι δεν θα είναι σε θέση να εκκινήσετε από αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό διαμέρισμα εκκίνησης στην αρχή του δίσκου, ώστε να λυθεί αυτό το πιθανό πρόβλημα.


θα δημιουργηθεί το διαμέρισμα. Θα επισημανθεί hda1 - πρώτο διαμέρισμα στον πρώτο δίσκο. Τώρα, θα πρέπει να ρυθμίσετε τον τύπο του. Από προεπιλογή, κάθε νέο κατασκευασμένο διαμέρισμα έχει επισημανθεί ως Linux. Πρέπει να σηματοδοτήσει αυτό το partition σαν swap, για την τελευταία χρήση της ρύθμισης. Επισημάνετε την επιλογή [Τύπος] και πατήστε Enter.
Ψάχνουμε για ένα χαρακτηρισμό Linux. Το επιθυμητό σύστημα αρχείων μπορεί να βρεθεί κάτω από την είσοδο 82 Linux swap. Σημειώστε τον αριθμό και πατήστε οποιοδήποτε πλήκτρο για να συνεχίσετε.

Τώρα, σημειώστε τον αριθμό (82) και πατήστε Enter.


Τώρα πρέπει να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για root και το home και πάλι, επισημάνετε την εντολή [New] και να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα. Ρυθμίστε τις απαραίτητες παραμέτρους όπως [Primary], 5000MB και [Έναρξη]. Είναι η ίδια διαδικασία όπως παραπάνω

Μετά τη root κατάτμηση που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει να γίνει bootable. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημά μας θα γνωρίζει ότι τα αρχεία πυρήνα του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται σε αυτό το διαμέρισμα. Δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τον τύπο, όμως. Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης Τέλος, θα πρέπει να δημιουργήσετε το διαμέρισμα home. Η διαδικασία δεν είναι διαφορετική από ό,τι πριν. Μόλις τελειώσετε με τον πίνακα κατατμήσεων σας, θα πρέπει να μοιάζει με αυτό:Μέχρι στιγμής, οι αλλαγές δεν έχουν αποθηκευτεί στο σκληρό δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω βήματα μπορούν να αντιστραφούν ή να τροποποιηθούν. Θα πρέπει να τα γράψετε τον πίνακα κατατμήσεων.
Προτού να γράψετε τον πίνακα κατατμήσεων, βεβαιωθείτε ότι είστε οκ με αυτα που μόλις κάνατε. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με τις επιλογές σας, επισημάνετε το [Write] εντολή και πατήστε Enter.
Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας. Πληκτρολογήστε ναι και πατήστε Enter.


Μόλις ο πίνακας κατατμήσεων είναι γραμμένος, ένα μήνυμα θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης. Τώρα κλείστε το πρόγραμμα.Έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο μέρος της εγκατάστασης. Τώρα ήρθε η ώρα για το δεύτερο. Γράφουμε την παρακάτω εντολή και ENTER2. Θα φτάσετε στην κύρια οθόνη εγκατάστασης του Slackware Linux.
Η εγκατάσταση αποτελείται από διάφορες επιλογές, που μπορεί να επεξεργαστεί ξεχωριστά. Η διάταξη του είναι χρονολογική, πράγμα που σημαίνει ότι αν ξεκινήσετε για παράδειγμα,με το TARGET, θα είναι επίσης σε θέση να επεξεργαστείτε όλες τις άλλες επιλογές μετά (προς τα κάτω), αλλά όχι το ένα πριν (προς τα πάνω). Από τη στιγμή που εκτελείτε το πρόγραμμα εγκατάστασης για πρώτη φορά και τίποτα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, το καλύτερο είναι αν πάμε μέσα από τις επιλογές που ένα προς ένα, εκτός από το πληκτρολόγιο.
Υποθέτοντας ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το  πληκτρολόγιο ΗΠΑ, μπορείτε να ξεκινήσετε με ασφάλεια τη ρύθμιση σε ADDSWAP

Επισημάνετε την επιλογή ADDSWAP και πατήστε Enter.

 Κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού, αν έχετε αλλάξει την κατάτμηση swap σύστημα αρχείων στο Linux swap, τώρα θα ανιχνευθεί αυτόματα όπως ίσως θυμάστε, το πρώτο διαμέρισμα που δημιουργήσαμε (hda1)


Ο οδηγός θα διαμορφώσει το διαμέρισμα swap. Μπορείτε επίσης, να αποφασίσετε να κάνετε ελέγχο για κακό μπλοκ, το οποίο δεν είναι μια κακή ιδέα. Κάνει αρκετή ώρα

Μόλις η κατάτμηση swap ρυθμιστεί, θα ειδοποιηθήτε με ένα μήνυμα.

Στο επόμενο βήμα, θα πρέπει να επιλέξετε κατάτμηση root. Και πάλι, υπενθυμίζω τον πίνακα διαμερισμάτων μας. Η root κατάτμηση μας δημιουργήθηκε δεύτερη, ως εκ τούτου, θα πρέπει να φέρουν την ετικέτα hda2. Επιπλέον, έχει μέγεθος 5GB. Η επιλογή δεν είναι δύσκολη.


Τώρα, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να διαμορφώσετε το διαμέρισμα root. Δεδομένου ότι έχουμε μόλις δημιουργήσει το διαμέρισμα, θα πρέπει να το διαμορφώσετε. Αν οι κατατμήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, ίσως να θέλετε να κάνετε μια αργή μορφή και ελέγξτε για  κακό μπλοκ.Οι καλύτερες επιλογές είναι οι ext2 και ext3 συστήματα αρχείων. Φυσικά και το ext4 που θα το βρείτε ανάμεσα στίς επιλογές.


 


Μετά την root κατάτμηση που έχει ρυθμιστεί, θα σας ζητηθεί να ρυθμίσετε τις υπόλοιπες κατατμήσεις, στην περίπτωση hda3 το οποίο έχουμε δηλώσει να είναι το home. Όπως και πριν, θα το (χρησιμοποιώντας ext4) διαμορφώσετε και να ρυθμίσετε την πυκνότητα inode (άν σας ζητηθεί) στην προεπιλογή.


Μετά από τις συνήθεις ενέργειες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη ρύθμιση του root, πρέπει να καθορίσετε το σημείο προσάρτησης για διχοτόμηση. Πράγματι, χρειαζόμαστε hda3 να προσαρτηθεί ως / home.

Μόλις ρυθμίσετε όλες τις κατατμήσεις με επιτυχία, θα ειδοποιηθήτε με ένα μήνυμα. 3. Αφού οι δίσκοι έχουν ετοιμαστεί, οι επιλογές εγκατάστασης πρέπει να ρυθμιστούν. Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να καθορίσετε την πηγή της εγκατάστασης. Στην περίπτωσή μας είναι το DVD.

Ο οδηγός θα προτείνει να σαρώσετε για τη σωστή μονάδα δίσκου που περιέχει το μέσο προέλευσης. Είναι καλύτερα να το αφήσουμε στον αυτόματο


Τώρα θα πρέπει να επιλέξετε τη λειτουργία της εγκατάστασης σας. Η επιλογή σας θα αντικατοπτρίζει τον αριθμό των πακέτων που θα εγκατασταθούν και το χρόνο που απαιτείται για την εργασία. Η απλούστερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε όλα τα πακέτα - περίπου 3GB. ή (8GB) σε κανονικό δίσκο
Ανάλογα με τις επιλογές σας και το υλικό σας, η εγκατάσταση θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 15-40 λεπτά. Είναι μια καλή στιγμή για καφέ Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα είναι η διαμόρφωση του φορτωτή εκκίνησης. Το Slackware χρησιμοποιεί το LILO. Η απλούστερη επιλογή είναι να προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε το LILO αυτόματα. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με άλλο bootloader, GRUB, σε SUSE και Ubuntu.
Κατά τη φόρτωση, το LILO μπορεί να εμφανίσει ένα λογότυπο εκκίνησης. Μπορείτε να αποφασίσετε πώς πλούσια λεπτομέρεια είναι το λογότυπο . Πολύ παλιούς υπολογιστές μπορεί να έχουν προβλήματα με τα επιπλέον γραφικά. Η απλούστερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο 
Στο επόμενο βήμα απλά πατήστε Enter για να προχωρήσετεΤώρα, θα πρέπει να αποφασίσετε πού να εγκαταστήσετε το φορτωτή εκκίνησης. Για τον μέσο χρήστη, η εγκατάσταση Master Boot Record είναι η απλούστερη επιλογή. Εάν έχετε ένα λειτουργικό σύστημα των Windows που έχουν ήδη εγκατασταθεί, το LILO θα διατηρήσει την αρχική πληροφορία εκκίνησης και σας επιτρέπει το διπλό εκκίνησημο. 
Το επόμενο βήμα είναι να διαμορφώσετε το ποντίκι.

 διαμόρφωση του δικτύου είναι το επόμενο βήμα


Για έναν οικιακό χρήστη, η επιλογή των ονομάτων κεντρικού υπολογιστή και το domain είναι μάλλον αυθαίρετη. Είναι παρόμοιο με τις επιλογές που κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows, όταν σας ζητηθεί το όνομα του υπολογιστή και της ομάδας εργασίας. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε ονόματα που σας αρέσει


το λογικό είναι να επιλέξετε το DHCP ως απλοί χρήστες, άν πάλι θέλετε το Slack για server επιλέγετε static ip 

Πριν να δεσμευτούν οι αλλαγές, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τις επιλογές σας
Μετά τη διαμόρφωση του δικτύου, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τις υπηρεσίες του δικτύου σας. Για τους περισσότερους χρήστες, η προεπιλεγμένη επιλογή θα είναι ότι καλύτερο. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να θέλετε ένα web server, ένα web mail ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε κάποιες άλλες επιλογές
οι επόμενες επιλογές είναι απλές, ρολόι και ζώνη ώρας


Η επιλογή του διαχειριστή γραφικού περιβάλοντος είναι αμέσως μετά. Αν και μπαίνω στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν το KDE, έχω υποσχεθεί να δοκιμάσω ένα διαφορετικό περιβάλλον και δυστυχώς το Gnome δεν είναι επίσημα στο Slackware.

Παρ 'όλα αυτά, λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του GNOME μπορεί να ενσωματωθεί σχετικά εύκολα στο Slackware χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το Freerock Gnome, επίσης γνωστή ως FRG, GWARE και Dropline Gnome. Προς το παρόν, θα χρησιμοποιήσω την επιφάνεια εργασίας Xfce, το οποίο είναι επίσης πολύ κατάλληλο για low-end μηχανήματα.μετά έχουμε τον κωδικό του root. Περιττό να πω, θα πρέπει να επιλέξετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

Συγχαρητήρια, το setup σας έχει πλέον ολοκληρωθεί και πλέον έχετε Slackware
και κάνουμε reboot 

προς το παρόν, ο μόνος χρήστης στον υπολογιστή σας είναι o root . Σύνδεση ως root λοιπόν
Έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε ένα νέο χρήστη τώρα ή να φορτώσετε την επιφάνεια εργασίας