Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Εχει το openSUSE παραγωγες (derivatives) διανομες οπως το Ubuntu;

Πιθανό να διαβάσατε το άρθρο γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος openSUSE. Επόμενη ερώτησή σας προς εμένα θα είναι:

"Ρε φιλαράκι, αφού είναι τόσο καλό το openSUSE, γιατί δεν υπάρχουν παράγωγες διανομές; Το Ubuntu είναι παράγωγη του Debian και το Linux Mint του Ubuntu."

Η απάντηση είναι πολύ απλή. ΔΕΝ χρειάζεται κάποιος να φτιάξει κάποια εναλλακτική διανομή βασισμένη στο openSUSE διότι τα έχει όλα. Αν λείπει κάτι, μπορεί να προσαρμοστεί στην μαμά διανομή.* Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ο διαχωρισμός της διανομής σε 2 εκδόσεις.

1. Tumbleweed (κυλιόμενη-rolling):
Η μια έκδοση που χρησιμοποιώ εγώ είναι καθαρά κοινοτική με τα τελευταία σταθερά προγράμματα που έχουν κυκλοφορήσει από τους προγραμματιστές. Ακολουθεί το μοντέλο της κυλιόμενης διανομής. Έχει σπάσει τον μύθο "υπολογιστής με κυλιόμενη διανομή θα καταλήξει να μην ανοίγει μετά από μια αναβάθμιση". Αυτό διότι όλα αυτά τα πακέτα περνάνε από 3πλό έλεγχο.
- Ένας έλεγχος γίνεται από άτομο της κοινότητας.
- Σταθεροποιείται στο αποθετήριο factory (από πολλά άτομα της κοινότητας).
- Τελικός έλεγχος γίνεται από το openQA

Αν κάτι δεν περάσει σε κάποιον από αυτούς τους ελέγχους γυρνάει ένα βήμα πίσω. Επομένως το τελικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να καταλήξει σε κατεστραμμένο σύστημα. Φαντάζομαι ότι και οι άλλες rolling διανομές ακολουθούν παρόμοιες διαδικασίες ώστε το τελικό προϊόν τους να μην τους εκθέτει.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η έκδοση αυτή είναι κατάλληλη για developement. Επειδή δεν είμαι ο ίδιος developer δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να απαντήσω είναι ότι έχει πάντα την τελευταία έκδοση GNOME. Επειδή μεταφράζω, αυτό με βοηθάει να βλέπω τι σφάλματα έχουμε κάνει και να τα διορθώνω στην επόμενη έκδοση. Η έκδοση Tumbleweed ήταν η πρώτη που ενσωμάτωσε την τελευταία έκδοση GNOME 3.22 μετά από μια εβδομάδα κυκλοφορίας της.

Μπορείτε να κατεβάσετε την Tumbleweed από την ιστοσελίδα
https://en.opensuse.org/openSUSE:Tumbleweed_installation
τόσο σε DVD όσο και σε LiveDVD, για αρχιτεκτονικές 32 και 64 bit.

2. Leap (είναι διαθέσιμη η 42.2).
Η έκδοση αυτή είναι υβριδική. Ταιριάζει σε αυτούς που ταυτίζονται με το sale point της έκδοσης LTS που έχει εισάγει το Ubuntu. Για όσους δεν γνωρίζετε, LTS σημαίνει υποστήριξη για 5 χρόνια με αναβαθμίσεις ασφαλείας και προγραμμάτων που δεν θα βλάψουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματός σας. Αυτό ισχύει για το Ubuntu (Unity). Για τις άλλες εκδόσεις όπως πχ για το Ubuntu GNOME το χρονικό όριο είναι τα 3 χρόνια. Το sale point που αναφέρω παραπάνω αφορά τα άτομα που θέλουν να εγκαταστήσουν server και να στηρίξουν την επιχείρησή τους πάνω σε αυτό. Η έκδοση Leap αφορά σε αυτούς κυρίως γιατί είναι υβριδική όπως ανέφερα. Στην έκδοση αυτή η εταιρία SUSE παρέχει τον πηγαίο κώδικα των βασικών εργαλείων που παρέχει και στους εταιρικούς πελάτες. Όταν υπάρχει μια διόρθωση για τους πελάτες της, την λαμβάνει και η κοινότητα. Συγκεκριμένα η έκδοση 42.2 στηρίζεται στο SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 2. Θα μου πείτε, η κοινότητα τι κάνει; Η κοινότητα αποφασίζει τις εκδόσεις των GUI που θα έχει στα αποθετήρια. Συνήθως είναι εκδόσεις μια πριν από αυτήν που θα κυκλοφορήσει (GNOME 3.20.2) ή εκδόσεις lts (KDE Plasma 5.8) για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές (για όσους αποφασίσουν να εγκαταστήσουν και γραφικό περιβάλλον).

Εδώ η κοινότητα έχει πρωτοτυπήσει. Στην ιστοσελίδα λήψεων https://software.opensuse.org θα βρείτε μόνο την αρχιτεκτονική 64bit και μόνο DVD εγκατάστασης. Αυτό ίσως να έχει κρατήσει πίσω εμάς που το προωθούμε. Δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε Live σε ένα υπολογιστή νέου χρήστη για να δούμε εάν δουλεύουν όλες οι συσκευές του. Θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει με τα ISO από το Tumbleweed. Όπως και να έχει, η εταιρία SUSE μας παρέχει 64bit και η συντήρηση του 32bit δεν συμφέρει γιατί δεν χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες (πόσο μάλλον server).


* Οι παραπάνω δυο εκδόσεις είναι οι επίσημες της κοινότητας openSUSE. Πέρα από αυτό όμως τι έχει; Τι παράγωγη διανομή;

1. SUSE Studio
Η ιστοσελίδα αυτή είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσετε μια δικιά σας έκδοση της διανομής, όπως εσείς θέλετε. Φτιάξτε ένα λογαριασμό (ή μπείτε με αυτόν που έχετε ήδη) και ξεκινήστε. Υπάρχουν κάποιες εκδόσεις από πιο έμπειρους χρήστες (όπως πχ η ownCloud in a box). Θέλει λίγο υπομονή μέχρι να ολοκληρώσετε το ISO έτσι όπως το θέλετε. Έχει testdrive οπότε θα βλέπετε πως είναι η διανομή που φτιάξατε.

2. https://geckolinux.github.io/
Είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή του SUSE Studio. Αν δεν κάνω λάθος, δημιουργήθηκε από αυτόν που κάνει port το MATE και Cinnamon στο openSUSE. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τα LiveDVD τόσο για την Leap (που όπως αναφέρθηκε δεν κυκλοφορούν επίσημα) για τα γραφικά περιβάλλοντα GNOME, KDE, MATE, Cinnamon, Budgie, XFCE, LXQT και sever. Υπάρχουν και εκδόσεις LiveDVD για την Tumbleweed για τα ίδια γραφικά περιβάλλοντα. Θα μου πείτε, αφού υπάρχει LiveDVD για GNOME και KDE, γιατί να χρησιμοποιήσω αυτά; Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε κυρίως για τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα. Όσον αφορά τα GNOME και KDE, τα έχει εμπλουτίσει με extra προγράμματα.
Κάτι που διαφέρουν αυτές οι εκδόσεις σε σχέση με τις επίσημες είναι ότι διαθέτουν το αποθετήριο Packman, που σημαίνει ότι μπορείτε να αναπαράγετε βίντεο, μουσική κλπ. Αυτό είναι το πρώτο που γράφουμε σε όλους τους οδηγούς για προτεινόμενες ενέργειες μετά την εγκατάσταση αλλά μας ρωτάνε συνέχεια γιατί δεν παίζει multimedia.


* Ναι αλλά δεν έχει προγράμματα...

Μπορεί να μου πείτε ότι δεν έχει πολλά προγράμματα σε σχέση με αυτά που έχει το Debian/Ubuntu. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι δεν πακετάρεται κάτι που ΔΕΝ χρειάζεται από την μάζα. Προσωπικό παράδειγμα το Multisystem. Το πρόγραμμα αυτό είναι ίσως το καλύτερο που έχω βρει για να δημιουργώ multiboot USB. Μου άρεσε τόσο που το μετέφρασα. Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω στο openSUSE αλλά ΔΕΝ. Ενημέρωσα τον προγραμματιστή αλλά απάντησε ότι είναι ΜΟΝΟ για Ubuntu (παρεπιπτόντως αυτή είναι η λογική του αποτυχημένου προγράμματος-προγραμματιστή. Λογική windows που έχουν μεγαλύτερο target group). Οπότε έψαξα και βρήκα άλλο τρόπο να φτιάξω.
- Όμως που θα βρείτε προγράμματα που δεν έχει το επίσημο αποθετήριο; Έχει PPA;
Περίπου. Στο openSUSE υπάρχει το Open Build Service (OBS) όπου κάποιος προγραμματιστής μπορεί να πακετάρει το πρόγραμμά του για όλες τις διανομές. Ναι καλά διαβάσατε. Για όλες τις διανομές. Αφού το πακετάρει, αυτό είναι διαθέσιμο στο https://software.opensuse.org/. Αναζητείστε ότι θέλετε (χωρίς κενά) και θα σας βγάλει ένα αποτέλεσμα (αν δεν βγάλει ή το γράψατε λάθος ή δεν το πακέταρε κανείς). Στα αποτελέσματα, επιλέγετε την έκδοση (Tumbleweed/Leap) που έχετε και την αρχιτεκτονική. Πατήστε στο 1 Clik install και θα ανοίξει αυτόματα το YaST. Εκεί θα χρειαστεί να εισάγετε τον κωδικό του root (από το σημείο αυτό αποδέχεστε ότι σας πασάρουν για εγκατάσταση. Αυτό ισχύει για ΟΛΕΣ τις διανομές. Απλά το αναφέρω εδώ. Τα προγράμματα αυτά περνάνε στο OBS λόγω των αδειών χρήσης τους και τον έλεγχο που υπάρχει στο σύστημα). Μετά την εισαγωγή του κωδικού, θα σας ενημερώσει ποιο αποθετήριο θα προσθέσει και στην συνέχεια τι θα εγκαταστήσει. Αν είναι κάτι που δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να εγκαταστήσετε, απλά πατήστε άκυρο και δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Αν υπάρχει κάποια σύγκρουση με εξαρτήσεις, θα σας προτείνει επίλυση της σύγκρουσης. Τόσο απλό.


ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ;
Ανάλογα τι χρήστης είσαι. Το αναφέρω και παραπάνω, Tumbleweed εάν είσαι developer και Leap εάν θέλεις κάτι σταθερό σε server για την επιχείρησή σου (ή desktop και δεν θέλεις να έχεις χιλιάδες αναβαθμίσεις καθημερινά). Όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον, πάντα επιλέγεις αυτό που γνωρίζεις καλύτερα. Προσωπικά επιλέγω τα επίσημα ISO της κοινότητας και πάνω σε αυτά χτίζω όσα γραφικά περιβάλλοντα δεν υπάρχουν ως επιλογή εγκατάστασης (πχ το Cinnamon). Προτιμήστε τα NET Install γιατί μπορείτε να επιλέξετε minimum γραφικό περιβάλλον και πριν την εγκατάσταση να επιλέξετε ως software το MATE ή Cinnamon κλπ. Θα κατεβάσει και τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων και δεν θα χρειαστείτε αναβαθμίσεις.